Ilkivalta taloyhtiössä

 

Moni taloyhtiö kokee ilkivaltaa ja tekijää ei aina saada kiinni, joten taloyhtiö joutuu maksamaan kustannukset. Vaikka vakuutukset ovat kunnossa, taloyhtiön kiinteistövakuutuksen omavastuu on yleensä n. 500€- 600€.

 

Kenen vastuulla?

 

Ilkivallan tekijä on aina ensisijaisesti vastuussa vahingoista mutta heitä ei aina saada kiinni. Alaikäisen tehdessä ilkivaltaa vastuuseen joutuu hänen vanhempansa tai hän itse.

 

Asukas on aina vastuussa omista vieraistaan ja asukas vastaa vieraidensa aiheuttamista vahingoista. Vastuu kuitenkin päättyy asunnon ulkopuolella. Jos vieras esimerkiksi hajottaa ulko-oven ja hänen henkilöllisyyttään ei saada selville, taloyhtiö joutuu maksamaan korjauksen. Joskus asukas kenen vieras on aiheuttanut ilkivaltaa, maksaa taloyhtiölle korvauksia omasta tahdostaan vaikka mikään ei häntä velvoita siihen.

 

Jos huoltoyritys on tekemässä taloyhtiön tiloissa esimerkiksi asennustöitä, he ovat vastuussa ovien lukkoon laittamisesta kyseisessä tilassa. Jos ilkivaltaa tapahtuu huoltoyrityksen laiminlyönnin seurauksena, on huoltoyritys velvollinen korjaamaan vahingot.

 

Ilkivallan ehkäisy

 

 

  • Laita pihaan ja varastotiloihin turvakamerat. Portaikkoon voi myös laittaa jos asukkaat suostuvat siihen.

 

  • Seinään ilmestyneet graffitit kannattaa kuvata ensin ja siivota heti sen jälkeen. Graffitien tekijät saatetaan tunnistaa heidän tekotyylistään.

 

  • On tärkeää, että tiedetään missä talon ja asuntojen avaimet ovat ja kelle kaikille niitä on annettu.

 

  • Taloyhtiön isojen remonttien jälkeen kannattaa vaihtaa lukot, koska remontin aikana tulee annettua avaimia monille työmiehille.

 

 

  • Isoissa kaupungeissa rappukäytävienkin ovet pitäisi olla lukossa koko päivän.

 

 

Seppo muistuttaa, että jos hukkaat avaimesi, ilmoita siitä heti taloyhtiölle.

 

 

Ilkivalta