Jätteiden lajittelu

 

Lajittelu on tärkeää taloyhtiössä. Sekajäte tulee taloyhtiölle paljon kalliimmaksi kuin lajiteltu jäte. Omassa asunnossa kannattaa olla jäteastiat erikseen sekajätteelle ja biojätteelle, joten lajittelu helpottuu. Kodin biojäteastiaa kannattaa tyhjentää säännöllisesti ettei se ala haisemaan.

 

Biojäteastiaan voi laittaa suojaksi esimerkiksi biohajoavanpussin. Kaupan paperikassissa on kätevä viedä kartonki- ja pahvijätteet, koska paperikassin voi heittää niiden mukana pahvinkeräykseen. Nykyään kaupoista saa myös kestokasseja, joihin voi kerätä esimerkiksi tyhjiä pulloja tai lehtiä.

 

Taloyhtiön vastuulla on jätehuollon järjestäminen ja siihen tarvittavat tilat ja rakennelmat. Jätehuolto voidaan myös jakaa toisen taloyhtiön kanssa ja käyttää samaa jätepistettä. Jos taloyhtiössä tehdään yhteinen remontti esimerkiksi putkiremontti, taloyhtiö vastaa remonttijätteiden jätehuollosta. Jos asukas tekee remonttia vain omaan asuntoonsa, on hän vastuussa remonttijätteiden kierrätyksestä.

 

Seppo muistuttaa, että jätteitä ei saa jättää maahan roskikseen viereen, koska siitä tulee lisälasku taloyhtiölle.

Lajitteluohjeet taloyhtiön asukkaalle

 

Biojäte

Biojätteeseen kuluu kaikki ruuantähteet, juuresten-, hedelmien-, ja vihannesten kuoret, kahvinpurut, käytetyt talouspaperit, pahviset kananmunakennot, kasvien osat ja kukkamulta. Laita keittiösi biojäteastian suojaksi biohajoavapussi, sanomalehti tai paperikassi sillä ne voi heittää taloyhtiön biojäteastiaan myös.

 

Sekajäte

Sekajätteeseen laitetaan biojätteet ja kuivajätteet, jos taloyhtiöllä ei ole niille omia jäteastioita.

 

Kuivajäte

Kuivajätteeseen voi laittaa hehkulamput, ikkuna- ja peililasin, vaipat, posliinin ja tekstiilit sekä VHS-kasetit, DVD:t ja CD:t.

 

Pahvi ja kartonki

Pahvi ja kartonki keräykseen viedään taitetut maito- ja mehutölkit, muro- ja keksipaketit, pizzalaatikot, pahvilaatikot ja kartonkiset kertakäyttöastiat. Kartongin on oltava suurimmaksi osin puhdasta ja kuivaa eli maito- sekä mehutölkit pitää huuhdella ja antaa kuivaa ennen kuin niitä laittaa kartonkikeräykseen. Pahvi- ja kartonkijätteitä voit säilyttää esimerkiksi pahvilaatikossa tai paperikassissa, koska ne voi heittää taloyhtiön pahvi ja kartonki- astiaan yhdessä jätteiden kanssa.

 

Lasi

Panttipullot voi viedä kauppaan keräyspisteisiin. Lasinkeräykseen voi laittaa puhtaat lasiastiat mutta ei ikkunalasia, autonlasia, juomalaseja, kristallia, keramiikkaa tai posliinia.

 

Paperi

Paperinkeräykseen viedään vanhoja sanoma- ja aikakauslehtiä, mainospostia, pehmeäkantisia kirjoja ja puhelinluetteloita. Omassa kodissa voi kerätä lehtiä ja postia esimerkiksi Ikean- tai Pirkan kestokasseihin. Iso määrä lehtiä on helppo heittää em. kasseissa pois, koska muovikassien sangat saattavat hajota nopeasti. Paperinkeräykseen ei saa laittaa tapettia, lahjapaperia tai ruskeita paperikasseja.

 

Vaarallinen jäte

Vaarallista jätettä ovat akut, paristot, deodorantit, lääkkeet, elohopeaa sisältävät lämpömittarit sekä maalit ja liuottimet. Vaaralliset jätteet täytyy viedä niiden keräyspisteeseen. Lääkkeet viedään apteekkiin. Monien kauppojen sekä huoltoasemien pihoissa on vaarallisen jätteen keräyspisteitä.

 

Isot kodinkoneet pitää viedä kaatopaikalle itse.

 

Seppo ehdottaa, että taloyhtiössä järjestettäisiin yhteinen pihakirppis, jossa kaikki saisivat myydä vanhoja tavaroitaan pois.