Putkiremontti

 

Monessa taloyhtiössä putkiremontti tulee ajankohtaiseksi jossain kohtaa. Moni miettii mitä putkiremontti tarkoittaa? Pystyykö asumaan kotona? Paljon se maksaa? Mitä hyödyn siitä? Olemme keränneet tähän tietoja putkiremontista.

 

Putkiremontin suunnittelu

 

Putkiremonttia tarvitaan yleensä, koska putket syöpyvät ja kuluvat vuosien varrella. Putkiremontti tehdään yleensä kun talo on n. 30-50 vuotta vanha. Putkiremontti nostaa asunnon arvoa sekä parantaa asumisviihtyvyyttä. Jos olet suunnitellut esimerkiksi keittiöremonttia, kannattaa se hoitaa samaan aikaan putkiremontin kanssa. Remontin tullessa ajankohtaiseksi kannattaa teettää putkille kuntotutkimus ja alkaa sen perusteella suunnittelemaan putkiremonttia. Yhtiökokouksessa tehdään lopullinen päätös putkiremontista.

 

Putkiremontteja on erilaisia: putket voidaan vaihtaa kokonaan tai vanhat putket pinnoittaa tai sukittaa. Putkien vaihtaminen on järkevä ratkaisu mutta jos putkille halutaan vain pientä remonttia, tai niiden ei ole tarkoitus kestää käytössä kuin 10–20 vuotta, kannattaa vain pinnoittaa tai sukittaa vanhat putket. Käymällä yhtiökokouksissa saat olla mukana vaikuttamassa siihen, miten teidän taloyhtiössänne tehdään putkiremontti.

 

Seppo muistuttaa, että jos havaitset jotain ongelmia talosi putkistoissa, ilmoita siitä heti huoltoyritykselle.

 

Asuminen putkiremontin aikana

 

Jos taloyhtiöösi tulee hyvin laaja putkiremontti, asunnossa asuminen on aikalailla mahdotonta pölykerrosten, vesi – ja sähkökatkosten sekä ja remonttiäänien takia. Pienempien putkiremonttien aikana asunnossa asuminen voi olla mahdollista. Yleensä putkiremontin ajaksi muutetaan toiseen vuokra-asuntoon, kesämökille, sukulaisille tai ystäville. Taloyhtiö tai vuokranantaja ei ole vastuussa toisen majoituksen hankkimisesta. Jos asut vuokralla, vuokranantajan pitää ilmoittaa putkiremontista ajoissa eikä periä kokonaista vuokraa tai vuokraa olenkaan putkiremontin ajalta. Putkiremontin normaali kesto on muutamasta viikosta puoleen vuoteen.

 

Putkiremontin hinta

 

Putkiremontti maksaa yleensä n. 400€/m² – 1000€/m². Pääkaupunkiseudulla hinnat ovat kalliimmat kuin muualla Suomessa. Hintaan vaikuttaa asunnon koko ja remontin laajuus. Yleensä yhtiövastike nousee hieman putkiremontin johdosta ja yhtiövastiketta joutuu maksamaan, vaikka asuisikin putkiremontin aikana muualla.

Taloyhtiö ottaa useimmiten lainaa ja alkaa keräämään osakkailta yhtiövastikkeen yhteydessä rahoitusvastiketta, jolla jokainen osakas maksaa ajan saatossa oman osuutensa putkiremontista pois. Osakkaalle tarjotaan yleensä myös mahdollisuutta maksaa oma osuutensa putkiremontista kerralla.

 

Putkiremontin hyödyt ja haitat

 

Putkiremontti nostaa asunnon arvoa huomattavasti ja se on paljon helpompi myydä, kun siihen on tehty putkiremontti. Jos putkiremontin jättää tekemättä, siitä tulee paljon ylimääräisiä kuluja vesivahinkojen takia, eikä vakuutus korvaa kokonaan vesivahinkoa, joka johtuu huonoista putkista. Putkiremontin yhteydessä kannattaa tehdä muitakin remontteja yhdellä vaivalla pois esimerkiksi keittiöremontti ja kylpyhuoneremontti sekä laittaa sähköt uusiksi.

 

Putkiremontin haitta on monelle hinta ja mahdollinen väliaikainen poismuuttaminen. Joskus tulevat remontin viivästykset ovat myös todella ikäviä. Jottei viivästyksiä tulisi, kannattaa tehdä suunnitelma kunnolla alan ammattilaisen kanssa.

 

putkiremontti